Ekologiczne podejście do życia i troska o otaczające nas środowisko towarzyszy nam już od wielu lat. Można powiedzieć, że obecnie jest to nieodłączny element naszej codzienności. Z roku na rok podejmujemy coraz więcej działań dla dobra naszej planety.

Nie od dziś wiadomo, że każdy z nas ma wpływ na jakość środowiska, w jakim wszyscy żyjemy. Już nawet drobne domowe aktywności i decyzje mogą korzystnie wpływać na jakość powietrza czy wód. W dodatku, wcale nie musimy rezygnować ze wszystkich przyjemności i nowoczesnych technologii. Przedstawiamy 3 proste kroki, aby żyć w zgodzie z naturą i nie przyczyniać się do jej zniszczenia.

Świadome i zaplanowane zakupy

Pierwszym, niezwykle ważnym działaniem jest zmiana podejścia do codziennych zakupów. Spontaniczne, nieprzemyślane zakupy to nie tylko ryzyko dla domowego budżetu, ale też dla środowiska. Gdy kupujemy zbyt wiele rzeczy, dotyczy to zwłaszcza produktów spożywczych, wydajemy mnóstwo pieniędzy, które następnie wyrzucamy do kosza, razem z zepsutym jedzeniem. Aby uniknąć takiego zachowania, warto przed wizytą w sklepie zrobić listę zakupów. Możemy uzupełniać ją przez kilka kolejnych dni, a następnie użyć jej podczas zakupów. Wtedy mamy pewność, że włożymy do koszyka jedynie te rzeczy, które faktycznie są nam potrzebne. Listę zakupów możemy przygotować zarówno w wersji papierowej, jak i elektronicznej – za pośrednictwem aplikacji lub na stronie sklepu Kaufland (https://www.kaufland.pl/). Taka opcja jest znacznie bardziej ekologiczna, a także umożliwia współdzielenie listy z pozostałymi domownikami i jej systematyczne aktualizowanie.

Zero waste w kuchni

Drugi krok jest nieodłącznie związany z zakupami. Chodzi tu bowiem o świadome wykorzystywanie wszystkich produktów spożywczych, a tym samym ograniczenie marnowania jedzenia. W Polsce cały czas wyrzuca się bardzo dużo żywności. Warto zmienić te niechlubne statystyki i nie przyczyniać się do ich wzrostu. Jak to zrobić? Przede wszystkim zwiększyć wiedzę na temat przetwarzania żywności. Oto kilka prostych wskazówek:

  • czerstwe pieczywo doskonale nadaje się do przygotowania domowej bułki tartej.
  • Wiele świeżych owoców i warzyw świetnie znosi mrożenie, zachowując większość swoich walorów odżywczych i smakowych.
  • Z nadmiaru owoców i warzyw możemy też przygotować domowe przetwory – pasteryzacja to świetny sposób konserwacji żywności.
  • Nie wyrzucaj liści i łodyg! – z zielonych części rzodkiewki, marchewki czy twardszych części brokuła przygotujesz smaczne pesto (w tym celu najlepiej ugotować lub upiec brokuły).

Domowe ekologiczne kosmetyki

Ostatnim proekologicznym działaniem, które możesz podjąć już teraz we własnym domu jest samodzielne tworzenie naturalnych kosmetyków. Nie bój się, musisz otwierać laboratorium i kupować żadnych specjalistycznych substancji. Wystarczy to, co masz pod ręką, a eko kosmetyki przygotujesz w zaledwie kilka chwil.

  • Ciepła oliwa z dodatkiem odrobiny soku z cytryny nadaje się do natłuszczania dłoni i olejowania paznokci.
  • Z fusów po kawie lub cukru i oleju roślinnego przygotujemy prosty peeling do ciała (możemy dodać do niego także sok z cytryny lub cynamon).
  • Siemię lniane i wrzątek to baza nawilżającej maski do włosów.
  • Oliwa z oliwek, plasterki cytryny lub pomarańczy tworzą naturalny olejek do kąpieli.

Najwyższy czas zmienić swoje podejście do ekologii. Wbrew obawom już drobne działania, które mogą nam wydawać się zupełnie bez znaczenia, w praktyce przyczyniają się do ochrony otaczającego nas środowiska. Powyższe trzy kroki to doskonała okazja do zmian dotychczasowych nawyków i podjęcia wyzwania na miarę XXI. wieku.

Jak zwiększyć świadomość ekologiczną w 3 prostych krokach?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here