Jaka mąka sprawdzi się najlepiej do pieczenia chleba?

Chcesz upiec własny chleb? Nie wiesz jaka mąka będzie odpowiednia? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym poradnikiem na ten temat.

Chrupiące, smaczne i pozbawione zbędnych konserwantów pieczywo to marzenie wielu osób. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w warunkach domowych! Podstawą jest wybór odpowiedniej receptury, a także składników. Najlepszym wyborem jest mąka chlebowa, jednak wybór produktów jest na tyle duży, że wiele osób nie ma pojęcia, jaki rodzaj sprawdzi się najlepiej. Poniżej przedstawiono zbiór praktycznych wskazówek!

Mąka chlebowa pszenna

Pszenna mąka chlebowa uchodzi za najbardziej uniwersalną. Z pewnością spełni ona oczekiwania tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Własnoręcznie przygotowane ciasto na pieczywo będzie cechować się elastycznością oraz plastycznością, dzięki czemu nadanie odpowiedniego kształtu nie będzie stanowić żadnego wyzwania.

Mąka orkiszowa

Osoby, które stawiają na oryginalny smak oraz aromat z pewnością będą usatysfakcjonowane. Mąka chlebowa orkiszowa również zapewnia plastyczne, a zarazem łatwe w formowaniu ciasto. Niezaprzeczalnym plusem jest wysoka zawartość składników odżywczych, takich jak np. magnez, witamina B3, błonnik. Warto wiedzieć, że opisywany rodzaj mąki może być stosowany nie tylko do wyrobu chleba, ale również bułek.

Mąka chlebowa żytnia

Zwolennicy pieczywa dietetycznego powinni wybrać przedstawiany rodzaj mąki. Dzięki niej można przygotować lekki i niskokaloryczny chleb. Żytnia mąka chlebowa posiada właściwości konserwujące, dzięki czemu domowe wyroby mogą zachować świeżość nawet do 10 dni. To prawdziwa gratka dla tych, którzy nie chcą, aby ulubione wypieki zbyt szybko sczerstwiały.

Mąka chlebowa owsiana

Owsiana mąka chlebowa to kolejna propozycja dla tych, którzy mają dość standardowych rozwiązań. Powstaje ona poprzez zmielenie płatków owsianych. Na specjalną uwagę zasługuje lekko orzechowy posmak, który bez trudu można wyczuć w wypiekach. Trzeba również wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, witamin i minerałów.

Mieszanki do wyrobu chleba

Nie zawsze gotowa mąka chlebowa jest dostosowana do indywidualnych preferencji. W sprzedaży znajdują się gotowe mieszanki do produkcji wypieków. Należy także wspomnieć o możliwości samodzielnego zmieszania kilku rodzajów mąki – jest to dobra opcja dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here