Uważa się, że ryby powinny stanowić stały element jadłospisu i pojawiać się na talerzach około 2 razy w tygodniu. Są one cennym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, takich jak witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe Omega-3, a ponadto pozwalają uniknąć monotonii w diecie. Szczególnie wartą uwagi propozycją jest łosoś norweski, który charakteryzuje się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również wyśmienitym smakiem.

Bogate źródło kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym układu krwionośnego oraz nerwowego. 100 gramów wysokiej jakości łososia zawiera nawet do 5 gramów wartościowych tłuszczy. Regularne spożywanie tego gatunku ryb, może przełożyć się na dobry stan zdrowia i brak konieczności suplementacji kwasów tłuszczowych.

Źródło wielu witamin

Wysokiej jakości łosoś norweski, na przykład łosoś MOWI, stanowi doskonałe źródło witamin – zawiera on między innymi witaminy A, D, E i B, które wywierają pozytywny wpływ na pracę organizmu oraz pomagają utrzymać dobry stan zdrowia. Ponadto, odpowiednia podaż witamin ma znaczenie dla ogólnego samopoczucia, a nawet wyglądu skóry.

Źródło pierwiastków

Łosoś norweski jest rybą obfitującą w niezbędne pierwiastki, takie jak potas, jod, cynk, selen i fosfor. Wpływają one między innymi na pracę układu hormonalnego, w tym tarczycy, a także pomagają poprawić odporność. Warto również wspomnieć, że substancje te są ważne dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Źródło dobrze przyswajalnego białka

Szukając źródła dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka w diecie, warto postawić na łososia. Określa się, że 100 gramów ryby zawiera około 20 gramów białka. Stanowi ono podstawowy element budulcowy organizmu, a także jest niezbędne w przebiegu procesów biologicznych.

Wiele możliwości przygotowania

Wysokiej jakości łosoś norweski jest ceniony nie tylko ze względu na korzystny wpływ na zdrowie, ale również za walory smakowe. Ryba ta doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, a co więcej, przyrządzać ją można na różne sposoby, co przekłada się na bardzo szerokie możliwości komponowania dań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj