Wybór idealnej kawy jest bardzo osobistą kwestią – powinien zależeć wyłącznie od naszych preferencji. Zarówno jej smak, jak i zapach to mocno subiektywna sprawa. Szukając ulubionej kawy, staraj się kierować nie opinią osób trzecich, ale własnymi potrzebami i gustem. Palarnia kawy w Warszawie radzi, jak wybrać kawę, która idealnie trafi w twoje kubki smakowe.

Palarnia kawy w Warszawie podpowiada: zwróć uwagę na datę palenia kawy

Będąc na samym początku przygody z piciem kawy, większość z nas ma problem z wyborem idealnego rodzaju dla siebie. Masz już wymarzony ekspres do kawy, ale smak przygotowanego w nim napoju nie bardzo ci odpowiada? To nie kwestia urządzenia. Być może nie trafiłeś na odpowiednie dla siebie ziarna. Warto lepiej poznać swój gust, aby uniknąć kolejnych nietrafionych wyborów, jeśli chodzi o zakup kawy. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee podpowiada, aby podczas wyboru zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na datę wypalenia ziaren kawy.

Niestety, w supermarketach bardzo rzadko można trafić na kawę z wyraźną datą jej wypalenia. To produkt, który dość szybko się „psuje” i jest podatny na proces utleniania. Właśnie przez to kawa się starzeje. W miarę postępu procesu utleniania się kawa traci zarówno swój aromat, jak i smak. Jeśli chcesz pić dobrej jakości kawę ziarnistą, postaw na renomowane palarnie kawy. W takich miejscach ziarna wypalane są dla klientów dopiero po złożeniu zamówienia.

Można przyjąć, że jeśli data wypalenia widoczna na etykiecie minęła ok. 4 miesiące temu, kawa jest zwietrzała i stara. Umówmy się – nie będzie już dobrze smakować. Dotyczy to kawy również w oryginalnych opakowaniach.

Jak wybrać świeżą kawę? Lepsza Arabica czy Robusta?

Jeśli szukasz dla siebie idealnej kawy, warto zaufać dobrej palarni. Doskonałym wyborem może być palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, w której codziennie możesz pozyskać świeże ziarna kawy. Warto zajrzeć do ich sklepu, aby zrobić wygodne zakupy przez Internet. Przed wypalaniem ziaren kawa jest tam m.in. badana pod względem gęstości i wilgotności. Dzięki zintegrowanemu systemowi komputerowemu palarnia kontroluje ważne procesy, które wpływają na finalny aromat i smak kawy (np. temperaturę ziaren i przepływ powietrza).

Na świecie do wyboru jest mnóstwo różnych rodzajów kaw. Wśród kultowych gatunków wyróżniamy kawę Arabica i Robusta. Czym się różnią?

  • Kawa ziarnista Arabica – stanowi 75% produkcji kawy na świecie. Pochodzi z Etiopii, a do rośnięcia wymaga stałej temperatury, odpowiedniej gleby oraz zabiegów pielęgnacyjnych. Ziarna są łagodniejsze niż Robusty. Niektóre odmiany smakują czekoladowo, co doskonale podkreśla aromat kawy ziarnistej. Arabica ma też mniejszą zawartość kofeiny, więc lepiej pić ją w celu relaksacyjnym, a nie pobudzającym.
  • Kawa ziarnista Robusta – rośnie na niskich wysokościach i jest znacznie prostsza w uprawie niż Arabika. Wykazuje bowiem większą m.in. wytrzymałość na zmienną temperaturę. Robusta ma więcej kofeiny w ziarnach. W smaku polecana jest osobom, które preferują mocny, intensywny smak. Kawa ziarnista Robusta z uwagi na większą dawkę kofeiny może być znakomitym elementem codziennej „pobudki”.

O czym jeszcze pamiętać, szukając idealnej kawy?

Story Coffee to miejsce, w którym znajdziesz produkty pochodzące z różnych części świata. Na smak kawy wpływ ma oczywiście nie tylko jej pochodzenie – to produkt rolniczy, więc smak może się różnić w zależności od plantacji. Przy wyborze kawy ziarnistej można jednak kierować się pewnymi wskazówkami:

  • Ameryka Środkowa – kawy takiego pochodzenia wyróżniają się dominującym smakiem czekolady i dojrzałych owoców. Najpopularniejsze są z Nikaragui, Kostaryki i Gwatemali.
  • Ameryka Południowa – kawa ziarnista z Brazylii może mieć posmak orzechowo-czekoladowy, lekko słodkawy. Zwykle jest bardzo delikatna, za co uwielbiana jest przez smakoszy.
  • Afryka – uprawie ziaren kakaowca sprzyja gorący klimat. Za kolebkę napoju uważana jest Etiopia. Właśnie stamtąd pochodzą kawy o brzoskwiniowym i cytrusowym smaku. Nieco słodsze i kwaśniejsze, owocowe nuty można spotkać w kawach ziarnistych z Kenii.

Jeśli wciąż nie wiesz, jak wybrać kawę, pamiętaj o kawach typu single origin. Pochodzą wyłącznie z jednego państwa lub plantacji – a więc z jednego, konkretnego miejsca. Pasjonaci kawy uważają, że najlepiej smakują bez cukru, mleka i innych „ulepszaczy”. Z kolei mieszanki kawowe pochodzą z różnych państw lub plantacji. Wiele kawiarni domyślnie oferuje klientom takie mieszanki, aby upewnić się, że kawa posmakuje większości.

Pamiętaj, że…

Na ostateczny smak kawy ziarnistej wpływa to, jak ją przygotujemy. Zupełnie inaczej może smakować kawa z ekspresu automatycznego, a jeszcze inaczej z ekspresu przelewowego lub kawiarki. Aby kawa była jak najsmaczniejsza, warto stosować się do instrukcji jej parzenia – zwykle znajduje się na etykiecie lub opakowaniu. Dzięki temu można wydobyć z ziaren wszystko, co najlepsze. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee ma w swoim sklepie najlepsze akcesoria do parzenia kawy! Sprawdź!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj